Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ









Η "φούσκα" ευημερία των προηγούμενων ετών με το υψηλό ΑΕΠ μειώνει σήμερα τα κονδύλια που δικαιούταιη Ελλάδα από το ΕΣΠΑ

Λιγότερα κονδύλια 8 δισ. ευρώ προβλέπεται να λάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της νέας πολιτικής συνοχής που σχεδιάζεται για την περίοδο 2014 - 2020. Πρόκειται για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή το επόμενο αντίστοιχο ΕΣΠΑ, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του 2012.
 Η μείωση των πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. για την κατανομή των ποσών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και της κατηγοριοποίησης των περιφερειών της χώρας ανάλογα με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η οποία βασίζεται στα στοιχεία της περιόδου 2007 - 2009, τις χρονιές δηλαδή πριν από την εκδήλωση και φυσικά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.
  Το θέμα θα κριθεί κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ήδη θέσει το ζήτημα, αναμένοντας μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση με πολιτική απόφαση από το Συμβούλιο. Η πολιτική διαπραγμάτευση προκρίνεται στον βαθμό που η ελληνική πλευρά εμφανίζεται μόνη της σε αυτήν την αξίωση, τη στιγμή μάλιστα που η αλλαγή των ετών που χρησιμοποιούνται ως βάση αναφοράς δεν αποτελεί εφικτή λύση, καθώς θα άνοιγε ένα γενικότερο θέμα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 - 2013, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει κονδύλια 20,4 δισ. ευρώ και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αξιοποίησή τους, τα χρήματα αυτά αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη ελπίδα της χώρας για επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακοπή της ύφεσης. Οι διαπραγματεύσεις για τους πόρους που θα κατανεμηθούν μέσα από Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο παραπέμπουν σε περικοπή των κονδυλίων κατά 40% περίπου, συρρικνώνοντας τα χρήματα που θα διατεθούν για την ανάπτυξη στα 12 δισ. ευρώ περίπου.


Πηγή: Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου